EN | SV |

Haluatteko saavuttaa mielenhallintaa ?

Stressinhallinta on kyky ajatella, että elämä kantaa riippumatta siitä, mitä ympärillämme tapahtuu tai mitä ajatuksia tai tunteita meillä on. Stressi on elimistön luonnollinen hälytystila, joka varoittaa meitä uhista ja vaaratilanteista ja ilman sitä emme pysyisi hengissä. Stressiä ei voi poistaa vaikka kuinka yrittäisimmekin. Vaikka se on meille välttämätöntä ja tietyissä rajoissa tarpeellistakin, se voi muuttua krooniseksi, jos kokoajan koemme, ettemme hallitse elämäämme ja ympärillämme tapahtuvia asioita. Elimistön pitkittyneellä  hälytystilalla saattaa olla haitallisia vaikutuksia hyvinvointiimme.

Miten oppia hallitsemaan stressiä

Onneksi voimme opetella hallitsemaan stressiä ja stressinhallinta onkin ensisijaisesti tiedostamisprosessi. Voimme opetella huomaamaan, että tilanteessa ei olekaan mitään pelottavaa ja että pystymme hallitsemaan tunteemme. Tutkimuksissa on todettu, että mitä enemmän meillä on tunne, että hallitsemme tilanteen, sen vähemmän stressaantuneita olemme. Jos henkilö tuntee ettei hän ei pysty hallitsemaan tai elämään asioiden kanssa, hän stressaantuu. Monet meistä elävät jatkuvassa stressissä ja saattavat kokea sen normaaliksi. Kehossa stressin oireet näkyvät nopeasti. Kun stressi muuttuu kokoaikaiseksi, saattaa ilmetä esimerkiksi seuraavia oireita:

  • sydämen tykytystä
  • verenpainetta
  • yliherkkyyksiä äänille, tuoksuille, kemikaaleille, ruoille, tekstiileille
  • vatsa- ja suolisto-oireiluja
  • psyykkisiä oireita; kuten itkua, pelokkuutta, unettomuutta ja nukahtamisvaikeuksia
  • syömisongelmia; syö joko liian vähän tai liian paljon

Mielenhallinta palauttaa kyvyn olla läsnä tilanteessa. Pienet lapset elävät hetkessä: he hämmästelevät ympäristöään eri aistein sekä lepäävät ja syövät, kun siihen on tarvetta. Meidät aikuiset koulutetaan suorittamaan ja siitä tulee salakavalasti osa elämäämme. Harjoittelemalla mindfullnesia tuodaan hetkeen lapsen uteliaisuutta. Kun valitsemme elämäämme asioita, jotka tuntuvat omilta, voimme hyvin. Mindfulness on siis tilanteen hyväksyntää ja läsnäoloa juuri tässä hetkessä.

Tietoisuus stressistä

Jotta pääset alkuun stressinhallinnassa pitää tulla asiasta tietoiseksi, herätä automaatiosta ja myöntää stressin olemassaolo. Stressinhallinnan harjoituksen avulla kehomielen ymmärtämisestä tulee kokemuksellista ja kokemuksesta syntyy ymmärrys. Tästä syntyy ystävällisyyttä, hyväksyntää ja lempeyttä omaa itseä kohtaan. Ryhmässä ryhmän tuki on tärkeä, kun huomataan, että olemme kaikki samassa veneessä ja olemme monesti kokeneet samoja asioita.

Kysy lisää stressinhallinnasta


Tutustu myös näihin aktiviteetteihin

Katso

ilmaisua ja luovaa toimintaa

Katso

Väriterapiaa


Webdesign, Social media & Marketing
Codeberry Finland