Juures-perunapiirakat
Perunapiirakan maukkaampi sekä monipuolisempi versio syntyy lisäämällä soseeseen perunan lisäksi porkkanaa ja lanttua.
Villa Apollon reseptikätköstä löytyvät käytännössä hyväksi havaitut reseptit ja ruokaohjeet arkeen ja juhlaan. Sivuilla julkaistaan uusi idea ja vinkki ruoanlaittoon joka kuukausi. Inspiroidu kauden mukaan vaihtuvista teemoista sekä helpota arkeasi toimivilla resepteillä. Täältä löytyvät modernit, perinteiset ja herkulliset reseptit ruuanlaittoon ja leivontaan. Näillä onnistuu niin vasta-alkaja kuin kokeneempikin keittiöharrastaja. Villa Apollon reseptikätköistä löytyy ohjeita niin ruokiin, lisukkeisiin, jälkiruokiin sekä juomiin. Monet resepteistä on muokattu myös keliaakikoille sopiviksi.
Perunapiirakan maukkaampi sekä monipuolisempi versio syntyy lisäämällä soseeseen perunan lisäksi porkkanaa ja lanttua.
Piparipuusteissa yhdistyvät sekä pullan pehmeys että piparkakun jouluinen makumaailma valloittavalla tavalla.
Syksynsadon upeat maut yhdistyvät samettisessa vispipuurossa. Tyrnin raikkaus ja omenien pehmeys luovat oivan makuparin.
Tyrnin kirpakkuus ja keväisen aurinkoinen väri tuovat simaan mukavaa vaihtelua.
Karjalapiirakoiden uusi jouluisempi versio valmistuu riisipuurosta ja spelttitaikinasta kaulimalla ja taittelemalla.
Syksyn sienisadosta ja valmiista lehtitaikinasta loihdit nopeasti suolaiset leivonnaiset kahvipöytään tai vaikka iltapalaksi salaatin kanssa
Mehukkaat muffinssit valmistuvat helposti raikkaiden mustaherukoiden ja minttusuklaan raikkaasta liitosta.
Kauden sesonkiruoka ja raikas vitamiinipommi valmistetaan puutarhan mehukkaista mustaherukoista ja uuden sadon punakaalia marinoimalla.
Aromikas lipstikka antaa ruokiin täyteläisen umaamin maun. Sillä maustat niin liha, kala kuin kasvisruoat.
Alkukesän raparperista jalostuu monipuolinen raparperihillo niin kesän kakkujen täytteeksi kuin aamupalaa täydentämään.
Tämän vapun uutuus on täytetty pullapatonki. Tämä makea patonki täytetään raikkailla hedelmillä ja pehmeällä mascarbone vaahdolla.
Takuuvarma maistuva risotto valmistuu tällä kertaa kotimaisesta ohrasta. Pehmeän täyteläistä makua korostaa hienostunut parsa ja hapokkuutta antaa lime.
Alkuvuoden merten herkku kalanmäti maustuu savustaessa entistäkin rikkaamman makuiseksi. Savustus hoituu sekä tulella että savustuspussissa.
Kansallisrunoilijamme herkku tuunataan uuteen muotoon, mutta maku ja tutut täytteet säilyvät. Runebergin keksit on helppo valmistaa myös gluteenittomiksi ja maidottomiksi.
Valmista helposti hedelmäisen pähkinäistä mysliä uunissa paahtaen. Voit lisätä hiutaleiden joukkoon monipuolisesti siemeniä oman makusi mukaan
Nopea ja rapeapohjainen liekkipizza valmistuu kätevästi ilman hiivaa ja nostatusaineita. Päälle voit smetanan lisäksi laittaa omia lempi raaka-aineitasi.
Maukkaat ja ravinnerikkaat Sieni-Kvinoapyörykät valmistuvat kätevästi uunissa ja kanttarellien asemasta voit käytää myös halutessasi muita sieniä.
Mausteliemeen säilötty maukas katajanmarjalohi sopii mainiosti kesäiseen Juhannuspöytään sillien ja uusien perunoiden kera.
Alkukesästä luonto tarjoaa ihania makuja ja luonnonyrttejä. Käy poimimassa tuoreet nokkoset ja valmista alkuvehnän eli spelttijauhon kanssa rapeaa näkkileipää.
Kotimaisesta tuoreesta kalasta syntyy nopeasti raikas ceviche. Limen mehulla raakakypsytetty tuore kuha valmistuu käden käänteessä herkulliseksi alkuruoaksi.
Tässä uusi tuunattu versio perinteisestä mämmistä. Päältä rapea ja sisältä samettisen pehmeä mallasherkku on mämmin miedompi ja hienostuneempi versio.
Valmista kätevästi oma ekopillisi rantojen kaislasta ja nauti ihanan maukasta alkoholitonta saaristomocktailia, jossa omena ja inkivääri sekä tyrni tuo potkua päivääsi.
Kevääseen kuuluu useita herkullisia sesonkileivonnaisia. Oletko koskaan kokeillut leipoa niitä uudenlaisella twistillä? Tässä reseptissä herkku muovautuu myös proteiinipommiksi.
Ihanan mausteinen ja suussasulavan pehmeä piparkakkutiramisu maistuu niin joulunajan jälkiruokana kuin kahvipöydän kruununa.
Runsasproteiiniset härkäpapuvohvelit tuovat vaihtelua aamupalaan, välipalaan sekä sopivat mainiosti myös herkutteluhetkiin makean lisäkkeen kanssa.
Nopeasti valmistuvat juuresrieskat ovat parhaimmillaan juuri uunista tullessaan voin kera nautittuna
Syksyn makoisat herkkutatit saavat tässä täyteläisessä lasagnessa makuparikseen vuohenjuustoa. Hienostunutta sienenmakua täydentää kermainen valkokastike.
Rapean paahdetun maalaisleivän päälle raikasta kesänmakua mansikasta. Tämä kesäherkku sopii mainiosti nautittavaksi vaikka kuohuvan kera.
Alkukesän raparperista voi keitellä hilloketta. Mehevä raparperipulla kätkee sisälleen raparpereista keitettyä hilloketta sekä mascarbonesydämen
Pinaatti-kotijuustoleipäset sopivat kevääseen ja ne voidaan koristella paistamisen jälkeen pikkutomaatti- sekä mozzarellamunilla. Pääsiäisen kahvipöytään nämä tipun pesät tuovat mukavasti väriä ja makua.
Keväisen värikäs ja ihanan raikas salaatti syntyy marinoidusta porkkanasta, makeista ja mehukkaista appelsiineita sekä melonista
Yllätä rakkaimpasi ihanan mehevillä sydänpuusteilla. Makua suolaisiin puusteihin tuovat lehtikaali ja juusto. Päälle ripotellaan vielä siemeniä.
Yllättävä juuressmoothie sopii välipalaksi, lounaaksi tai nautittavaksi treenin jälkeen. Sesongin mukaan syöminen on ekoteko ja juureksia riittää popsittavaksi juuri talviaikaan
Joulupöytään laatikoiden rinnalle sopii mainiosti lämmin uunirosolli, jossa makua juuresten lisäksi antaa kermainen vuohenjuusto-smetanaraita. Halutessasi voit nauttia lämmintä rosollia savukalan tai sillin kera.
Punajuuresta syntyy ravitsevaa, maukasta ja ihanan värikästä ruokaa syksyn pimeisiin ja viileneviin iltoihin. Punajuuri on juuri nyt trendikästä voimaruokaa.
Lasipurkkeihin säilötyt herkkutatit maustetaan tuoreella rosmariinilla sekä valkosipulilla. Oliiviöljyssä maustuneet herkkutatit sopivat mainiosti risottoihin sekä pastan kaveriksi.
Tyrnin ihana raikkaus ja omenan pehmeä lempeys tuovat tähän kahvipöydän herkkuun mahtavan makuparin. Piirakassa yhdistyvät rapea pohja, mehevä täyte sekä marengin suloinen pehmeys.
Kauranekku leivoksissa yhdistyy rapeus, pehmeys ja marjojen suloinen kirpeys. Voit kätevästi muuntaa tarjoilut joko yksilöleivokseksi tai suuremman porukan kesäiseksi kakuksi.
Mehevä ja raikas kesän salaatti valmistuu kätevästi uuden sadon kaalista. Marinoitua raastesalaattia on helppo yhdistää moniin aterioihin aina Juhannuspöydästä hampurilaisannoksiin.
Kesällä on mukavaa viettää aikaa myös ulkona kokaten. Näissä letuissa lisämakua antavat tuoreet pilkotut nokkoset. Täytä letut mielesi mukaan sekä suolaisilla että makeilla täytteillä.
Vapun perinteisiin herkkuihin kuuluu tietenkin munkit. Mitä jos kokeilisit tällä kertaa suolaista munkkia, jossa täytteenä trendikästä Härkistä
Keväisen vihreä ja ihanan raikas vegaaninen avokadokakku valmistuu ilman uunia. Se on helppo valmistaa myös gluteenittomaksi.
Sulhaspiirakat ovat perinteisiä kahvipöydän vierasvaroja, joita tarjottiin kyläilemään tuleville sulhasille. Tämän reseptin olen perinyt karjalaiselta isoäidiltäni.
Makoisat ja näyttävät laskiaissämpylät valmistat samalla periaatteella kuin laskiaispullat. Nämä ruokaisat sämpylät täytetään vuohenjuustolla ja punajuuritäytteellä.
Jouluaattoon kuuluu tonttupuuro manteleineen. Tänä päivänä puuron voi valmistaa myös maidottomaksi käyttämällä maidon asemasta soijamaitoa tai riisimaitoa.
Tämä sienisalaatti on ollut Villa Apollon joulupöydän suosikki ja moni asiakas on pyytänyt tätä reseptiä, joten olkaapa hyvät!
Lanttulaatikko syntyy vaivattomasti kaupan valmiista lanttusoseesta. Lisäät joukkoon vain kerman, korppujauhot ja mausteet.
Suussa sulavat konjakkipikkuleivät valmistuvat kaulittavasta taikinasta. Voit ottaa muotilla erilaisia kuvioita aina aikakauden ja teeman mukaisesti.
Saaristolaislimppu saa värinsä ja makunsa maltaista sekä siirapista. Se sopii tarjottavaksi niin kalakeiton kanssa kuin saaristolaispöytäänkin.
Isoäidin suklaapallot on helppo valmistaa eikä valmistuksessa tarvita uuniakaan. Päälle voit valita joko kookosta tai strösseleitä.
Maukkaat ja rapeat näkkileivät saavat päällensä makua kotimaisesta hampunsiemen rouheesta. Kotimainen hampunsiemen rouhe on oiva proteiinin ja kuidun lähde.
Itse valmistettu sinappi kuuluu monen jouluun ja tässä resepti maukkaalle tervalla maustetulle kotisinapille. Sinapin valmistaminen on helppoa ja nopeaa.
Käsintehdyt artisaanitryffelit sopivat vaativampaankin makuun. Tässä reseptissä tryffelit on pyöritetty kanelissa ja maistuvat siten jouluisilta.
Joulunajan jälkiruoka saa mielellään olla kevyttä. Lämmin glögikiiseli kermalla, mascarbonella tai vaniljajäätelöllä on helppo ja maistuva päätös aterialle.
Tämä maustekakku sopii niillekin, jotka eivät voi käyttää ruokavaliossaan muna- ja maitotuotteita.
Lucia-pullat eli lussekatter kuuluvat Lucian päivään. Lucia-pullat saavat sahramista keltaisen värin, joka symboloi Lucian tuomaa valoa pimeyden keskelle.
Perinteiset joulutortut muuntuvat helposti myös kahvipöydän suolaiseksi tarjoiluksi. Päälle voit valita omien mieltymysten mukaisesti suolaisia täytteitä.
Joulun ihana piparkakkupannacotta syntyy helposti ja sen voi mainiosti valmistaa jo edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan.
Itsevalmistettu omenaglögi maistuu joulun mausteille. Itämaisen mausteet antavat hienon säväyksen glögille.
Joulun perinteisessä hedelmäkakussa kuivatut hedelmät saavat lisämakua, kun niitä liotetaan alkoholin asemasta jouluisessa glögissä
Näyttävä kahvipöydän tarjoilu syntyy, kun perinteinen pullataikina saa makua päälle laitettavasta piparkakkutaikinan jouluisista kuvioista
Perinteisen piparkakkutaikinan tekeminen on helppoa ja maku palkitsee leipojan. Kunhan vain muistaa tehdä taikinan jo edellisenä iltana.
Sapaksien valmistuksessa vain mielikuvitus on rajana. Tahnat voi tehdä valmiiksi jo hyvissä ajoin jääkaappiin maustumaan.
Paahdetut maustetut pähkinät ja mantelit sopivat joulun pikku naposteltavaksi. Voit myös laittaa tarjolle juustojen ja hedelmien kera.
Tekisinkö tähtiä, hyrriä, enkeleitä, kukkia vai mitä niitä muotoja olikaan. Joulutortun täytevaihtoehtoja on monia ja tämän vuoden uutuutena on vihreä kuula makeinen
Ihanan mehevät ja näyttävät piparkakkumuffinssit valmistuvat helposti gluteenittomiksi kun käytät gluteenitonta jauhoseosta
Alunperin venäläinen ruoka sopii mainiosti illanistujaisten hiukopalaksi. Se on täyttävä ja juhlava tarjottava vaikka pikkujouluvieraille.
Joulunaikaan on mukava leipoa helppoja ja maistuvia pikkuleipiä. Lumipikkuleivät tuovat talven tuntua myös tänne etelään.
Syksyn sato on nyt monipuolisimmillaan. Kurpitsaa löytyy useita eri lajikkeita ja niistä voi valmistaa sekä makeita että suolaisia tarjoiluja
Puutarhan puut ovat täynnänsä ihania punaposkisia omenoita, joista valmistuu makoisa omenahillo, mikä saa lisämakua uunissa paahtamisesta.
Mehevä kanttarelli-tryffelipiirakka sopii mainiosti vaikka loppukesän illanistujaisiin. Saappaat jalkaan, kori käteen ja suunta kohti lähimetsään keräämään kori täyteen herkkuja.
Uuden sadon keräkaalista valmistuvat maukkaat ja mehukkaat kaalikääryleet. Täytteenä on kotimaista härkäpapua. Härkäpapu sisältää paljon proteiinia.
Mustikkapiirakka kuuluu suomalaisiin kesäherkkuihin. Tässä reseptissä mustikka ja kinuski luovat upean makukokonaisuuden.
Metsämansikkasalaatti on kesän raikas resepti, joka sopii hyvin esimerkiksi lounasruoaksi. Täytetyt croissantit syntyy nopeasti vaikka kesän yllätysvieraille upeaksi tarjoiluksi.
Alkukesän kirpeät raparperit antavat mukavan säväyksen ketsuppiin. Tämä makoisa kastike sopii nautittavaksi niin lihan, makkaran kuin kasviksienkin kanssa.
Vappuun kuuluu olennaisena osana sima. Tämä juoma on helppo valmistaa, kunhan vain muistaa laittaa sen käymään ajoissa.
Pääsiäisen aikaan kuuluu persikasta ja rahkasta valmistettu piiras, johon lisämakua ja raikkautta antavat sekä sitruunamehu että sitruunan raastettu kuori.
Haukipihvien salaisuus on kuohkea pehmeä rakenne ilman kananmunaa. Jauhetun kalan lisäksi pihveihin tulee kesäkurpitsaa ja mausteita.
Syksyinen puolukkapiirakka saa täytteeksi suoraan metsästä poimittuja tuoreita puolukoita sekä rapeaa kaura-sokeri kuorrutetta
Perinteiset karjalanpiirakat leivotaan ruiskuoreen ja täytteeksi tulee hyvin haudutettua riisipuuroa. Karjalanpiirakat maistuvat parhaimmilta munavoin kanssa
Blinien täytteet valmistetaan saariston monipuolisista kalaherkuista. Täytteenä erilaisten kalojen mädit ja kalatahnat sopivat mainiosti blineille.
Kevään mätiaikaan kuuluu olennaisena osana blinien paisto. Blineissä jauhoina käytetään makoisaa tattarijauhoa. Blinien täytteeksi sopivat erilaiset kalaherkut.
Terva-aromipohjaisessa marinadissa maustunut silakkafile maistuu peri suomalaiselta. Tässä reseptissä maku tulee aidoista tervepastilleista.
Munavoi on helppo valmistaa ja se tuo tarjoiluun ruokaisuutta. Munavoi sopii mainiosti erilaisten piirakoiden päälle tai sitä voi sekoittaa myös salaattiin.
Haudutetut uunipunajuuret ovat helppo valmistaa. Ne sopii tarjottavaksi sekä lämpinä suoraan uunista tai kylmänä esim. salaatissa.
Mehevät laskiaispullat voit täyttää mantelimassalla tai hillolla oman makusi mukaan. Laskiaispullan voi nauttia myös lämpimän maidon kera syvältä lautaselta
Nämä herkulliset Runebergintortut onnistuvat ilman mantelia ja ne on helppo muuttaa myös gluteenittomiksi. Runebergintortut maistuvat herkullisilta kun kostutat niitä rommi-vesi seoksella tai vaihtoehtoisesti omenamehulla. Voit myös nauttia Runebergintortut ilman kostuketta rapeina.
Villa Apollon ihana Britakakku on täytetty kermarahkalla ja oman puutarhan vadelmilla. Teet helposti myös gluteenittomaksi.
Tämä raparperipiirakka resepti kuuluu mielestäni parhaimpiin ohjeisiin. Tässä raparperipiirakassa yhdistyvät raparperin suloinen hapokkuus, täytteen ihana mehevyys ja pinnan mukava rapeus.
Tämä herkullinen suklaakakku jää keskeltä hieman löysäksi. Kakkuun tulee vain hieman jauhoja ja nekin voi korvat gluteenittomilla jauhoilla