Laskiaissämpylät
Taikina:
- 6 dl kädenlämpöistä vettä
- 1 pala tuorehiivaa
- 1 tl suolaa
- 1 rkl sokeria
- 0,5dl öljyä
- 11-16 dl sämpyläjauhoja
Täyte:
- punajuuria
- öljyä
- suolaa
- vuohentuorejuustoa
Valmistus:
Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää mausteet sekä öljy. Lisää jauhoja 1 dl kerrallaan aina jauhot hyvin taikinaan sekoittaen. Lisää jauhoja kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.
Hyvä taikina jää pehmeäksi, muttei kuitenkaan tarraudu enää kulhon reunoihin.
Kohota taikinaa liinan alla noin 45 min.
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivonta-alustalle ja vaivaa taikina tasaiseksi. Jaa taikina osiin ja pyöritä tasakokoisiksi sämpylöiksi.
Jätä sämpylät kohoamaan liinan alle noin 30 minuutiksi.
Täytteen valmistus:
Kuori punajuuret ja pilko pieniksi tasakokoisiksi kuutioiksi. Laita kuutiot uunivuokaan ja lorauta päälle hieman öljyä ja ripauta hitunen suolaa.
Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes juurekset pehmenneitä.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja paista kohonneet sämpylät päältä ja pohjasta kauniin ruskeiksi.
Halkaise jäähtyneet sämpylät ja pursota vuohenjuustosta rengas sämpylän reunoille ja laita punajuuritäyte keskelle ”hilloksi”