Perinteiset karjalapiirakat
Taikina
- 2 dl vettä
- 1tl suolaa
- 3 dl ruisjauhoja
- 2 dl vehnäjauhoja
Mittaa ja sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikina tasaiseksi massaksi.
Riisipuuro
- 2 dl vettä
- 2 dl puuroriisiä
- 1 l maitoa tai kauramaitoa tai soijamaitoa
- 1 tl suolaa
Kiehauta vesi ja riisi kattilassa. Anna kiehua muutama min, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Lisää maito, sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Anna puuron kiehua maltillisesti n. 5 min välein sekoittaen, yhteensä n. 45 min. Kun puuro alkaa saostua, voit peittää kattilan kannella. Mausta puuro suolalla.
Tee ruistaikinasta tanko ja leikkaa tasakokoisiin paloihin ( noin peukalonpään kokoinen). Pyöritä taikinasta pyöreä pallo ja leivo pulikalla ohuita pyöreitä pohjia. Käytä leivonnassa alustassa runsaasti jauhoja, jotta taikina ei tarraudu alustaan.
Täytä piirakka kuvassa olevan ohjeen mukaan. Käännä ”takki päälle ja rypytä piirakka.
Paista 225 asteessa kunnes piirakka joistain paikoin ruskea.
Nauti piirakka munavoin kera lämpimänä.